Literatuurlijst

Toepassingsgebied Titel Auteurs, Uitgeverij, jaartal, verwijzing Korte bespreking
       

Verband kind - volwassenheid

Nestgeuren Piet Weisfelt

Een bijbel voor iedereen die geïnteresseerd is in hoe ouder-kind relaties in het verdere leven doorwerken. De schrijfstijl is zeer direct en de theorie wordt met uitstekende voorbeelden toegelicht.

 

Motivatie, prestatie, faalangst Studiemotivatie en faalangst nader bekeken Willy Lens en Eric Depreeuw, Universitaire Pers Leuven, 1998

Een zeer heldere verhandeling over alles rond het thema motivatie, prestatie en de wijze waarop de opvoeding en het onderwijs doorwerken in de prestatiemogelijkheden van jongeren.

 

Transactionele Analyse Transactionele Analyse - Het handboek Ian Stewart en Vann Joines

Een degelijk boek over de hele TA. Is wel wat specialistisch, maar met enige verdieping zijn er prachtige hulpmiddelen uit te halen voor het validatietraject.

 

Transactionele Analyse I'm OK - You're OK Thomas A.Harris M.D.

Een klassieker op dit terrein. Het mooie van het boek is de gedachte dat in elk persoon het kind van toen en de ouder van de persoon verborgen zitten, naast de volwassene. Dit kun je in zkm termen zien als meerstemmigheid. Het boek geeft zeer gedetailleerde communicatieschema's tussen de verschillende posities.

 

Relatietherapie en ontwikkelingspsychologie Keeping the Love you find Harville Hendrix

Een zeer mooi geschreven en verhelderend boek over de gevolgen van "wonden" in de jeugd en hoe die doorwerken in het volwassen leven. Het boek is zeker niet alleen voor relatietherapie geschikt maar geeft een zeer begrijpelijk geschreven opsomming van overlevingsmechanismen van het kind in verschillende leeftijdsfasen en de gevolgen daarvan op het gedrag en uiteindelijk ook de partnerkeuze.

 

Rouwbegeleiding bij jongeren

Mijn troostende ik

Kwetsbaarheid én kracht van rouwende jongeren

Riet Fiddelaers-Jaspers
Uitgeverij Kok- Kampen
2004
ISBN 90 435 0805 5

Heldere beschrijving hoe het verlies van een dierbaar persoon in kan grijpen in de ontwikkelingsgang van een adolescent. De adolescent wil niet anders zijn als leeftijdgenoten en is bezig met een losmakingsproces dat door het verlies danig in de war geschopt kan worden. Het rouwen is een persoonlijk proces, waarbij een aantal rouwtaken vervuld moeten worden (naar het model van J.W. Worden). De invloed van rouw op de dynamiek in het gezin wordt goed beschreven. Er worden talloze aandachtspunten en handreikingen voor begeleiding gegeven. De benaderingswijze sluit naadloos aan bij de waarderingstheorie.

 

Rouwbegeleiding bij jongeren

Wie ben ik zonder jou ?

Jong zijn en verder leven na een verlies

Riet Fiddelaers-Jaspers
Uitgeverij In de Wolken, Heeze
2000
ISBN 90 804773-5-4
Boek geschreven voor jonge mensen die meemaken dat iemand in hun naaste omgeving dood gaat of dood gegaan is. De hoofstukken zijn geschreven rond vragen waarmee veel jonge mensen die zo’n verlies meemaken rondlopen. Er zijn veel voorbeelden en veel citaten van jongeren, waardoor het lezen het veel herkenning en steun kan geven.